fredag 30 april 2010

Information om Sydamerika

Sydamerika är en världsdel på södra halvklotet, omgiven av Atlanten i öster och Stilla havet i väster. Gränsen mot Nordamerika går mellan Colombia och Panama.

Sydamerika har gott om metaller, och i Venezuela pumpar man upp olja. Utanför västkusten är fisket väldigt viktigt, men man fiskar så mycket att det visat sig att vissa arter försvinner. På stora gårdar odlar man kaffe, kakao, sockerrör m.m, och en stor del säljs till Europa. I södra Sydamerika är boskapsskötsel och produktion av kött väldigt viktigt.



2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vilka är det som tjänar på dessa metaller, oljan och det som odlas på de stora gårdarna? Är det befolkningen, lantbrukarna eller stora företag och/eller andra aktörer(gerillor, staten etc.)? Vore intressant att få veta mer om :)

    /Louise P

    SvaraRadera
  2. Hej Bojje Och Lollo !
    Det var en bra fråga, tittade upp lite på detta och har nu åstadkommit att det är staten som tjänar då det är deras uppgift att få in pengar till landet/länderna för att sedan kunna försörja staden/städerna. Angående lantbrukarna är det de själva som tjänar på fisket eller jordbruket. Då de kämpar för att klara sig dag för dag. Hoppas detta klargjorde lite.
    /Vanna & Celice

    SvaraRadera