tisdag 18 maj 2010

Ekonomi


I sydamerikas länder så har höjning av prisnivån varit hög genom åren, räntor och investingar har därför varit höga respektive låga. Räntorna är cirka dubbelt så mycket som räntorna i USA. Till exempel i Venezuela så är räntenivån på 22% och i Surinam är det cirka 23%.


Skillnaderna mellan fattiga och rika i det sydamerikanska länderna är väldigt stora. Den rika delen av befolkningen äger 60% av tillgångarna medans det fattiga får dela på 5%.






4 kommentarer:

  1. Vad hemskt att skillnaden mellan rika och fattiga är så stor! Finns det íngen Robin Hood där? Som tar från de rika och ger till de fattiga?
    Försöker länderna i Sydamerika göra något åt detta? eller är det så att de högt uppsatta i länderna är rika och inte vill införskaffa ex. höjd skatt för människor med hög inkomst?
    /Märta

    SvaraRadera
  2. Ett alternativ skulle vara höginkomstskatt som vi har i Sverige, det verkar fungera bra men det kanske inte fungerar i länder i Sydamerika där skillnaderna mellan fattiga och rika är oerhört stora. Eftersom att de högt uppsatta ledarna är höginkomsttagare och vill de inte betala mer skatt för att de tjänar så pass mycket pengar.
    /Tess

    SvaraRadera
  3. Man tycker att i demkratiska länder ska skillnaden mellan rika och fattiga vara mindre. Det är folket som bestämmer och därför ska även de fattigast få chans att förändra landet till deras fördel. Hur många länderna i Sydamerika är demokratiska? ex. är Brasilien en demokratisk republik, är skillnaden mellan rika och fattiga lika stor där?

    SvaraRadera
  4. Omkring tjugo procent av Brasiliens hushåll lever under fattigdomsgränsen och inkomstskillnaderna är stora.
    Detta hittade jag angående din fråga Märta.
    Sydamerika vill inte ändra deras skillnad mellan rika ovh fattiga då de anser att man måste jobba sig uppåt för att lyckas. Men då inte alla har chans til det gör det svårare att skaffa jämlikhet mellan rika och fattiga. Angående höginkomstskatt är det ingen som har uttryckt sig om det och det verkar inte heller införa något sådant.
    Mvh Joanna och Celice

    SvaraRadera